Aktiviteter

Aktiviteter

Sommar


Rypetoppen Äventyrspark

Höghöjdsbanor, klättring och massa andra utmaningar för hela familjen.


Fjällvandring

Turterrängen runt Storlien är mycket fin och "lättgången". Det finns kortare och längre turer allt efter smak och ork. Några av de kända närturområdena är Brudslöjan, Blomsterstigen, Vindarnas Tempel, Stenen i Grönan dal, Printzsköldsmonumentet, Skurdalssjön, Skurdalsporten, Klukstugan m. fl.


Längre turer finns också markerade från STF Storliens Fjällgård. T.ex. Blåhammaren, Sylarna och Helags i Sverige samt till Storerikvollen och Nedalshytta i Norge.


Blomsterstigen och Dr Westerlund

Blomsterstigen är en berömd gammal stig som grundades 1890 av Doktor Ernst Westerlund som en "kurstig" för hans patienter. Dr Westerlund trodde på bra kost, frisk luft och motion. Han hade läst att på ca 650 m höjd finns den ultimata luften för välbefinnande luftmässigt och Storlien befinner sig däromkring i höjd. Han tog hit patienter, "luftgäster" som de kallades av ortsbefolkningen, och ordinerade dem bra mat frisk luft och olika sträckor motion utmed stigen. Bänkar donerades, fick olika namn och placerades utmed stigen så Doktor Westerlund kunde ordinera "idag ska fru Andersson gå till Myggornas Bänk", sen sägs det att Westerlund smög omkring i buskarna vid stigen och såg till att patienterna följde doktorns ordination. När patienterna mådde bättre och gick med lätthet runt stigen fick de en tyngd i form av en sten att ta med på promenaden. På så sätt byggdes de 2 vindskydden "Ernst Kumlet" och "Vindarnas Tempel". Vindarnas Tempel ligger på toppen av Skurdalsberget och har en fantastisk utsikt över hela Norska fjällvärlden, Åreskutan, Sylarna, Blåhammarn, Helags och Storkluken. Ett riktigt "Halleluja moment" att vara där en solig dag. Är du intresserad av blommer gör Blomsterstigen skäl för sitt namn. I Storliens kalkrika jord växer det fullt av orkideér och andra vackra och ovanliga blommor. Fågellivet är rikt och ibland är det gott om renar som betar på fjället.

Fiske

Stora fina fiskupplevelser bjuds det på i sjöar och vattendrag i och runt Storlienbygden. Öring och röding är den fisk som finns. Fiskekort till alla vatten i och runt Storlien på STF Storliens Fjällgård. Fiskekort på Renbetesmark köps på www.natureit.se


Naturupplevelser

Storslagna naturupplevelser erbjuds i Storlienfjällen. Leder/turer i alla vädersträck. Hel- halvdags eller kortare turer. I butiken  Viltboden säljs kartor och utrustning.


Guidning

Guidade turer och olika paketlösningar finner ni på STF Storliens Fjällgård www.storliensfjallgard.se eller kontakta oss på 0647-70058 för offert.


Hästridning Islandshäst

Följ med Leif-Karsten, till fjälls på islandshäst! En upplevelse man sent kommer att glömma i fantastisk fjällnatur. Välj mellan timmesturer, halv- hel- eller flerdagsturer. Bokas hos Leif Karsten nr: 0047-748 136 26 eller 0047-928 243 55.


Kanot

Hyr kanot och paddla i Enan åns klara vatten ca 250 kr/dygn i Enan. Ring oss för vidare information. Storliens Fjällgård 0647-700 58.


Bad

Ett dopp i Sandtjärn vid ”Mosquito Beach” en varm sommardag är ett måste! Tjärnar och bäckar runt Storlien är fantastiska att svalka sig i.


Cykling samt cykeluthyrning

Fina cykelleder i och runt Storlien, cyklar går att hyra på Sportcenter i Storlien.


Båttur

Hyra roddbåt gör man på Klocka Fjällgård. Sedan ligger hela Ånnsjön öppen för dig med ett enastående fiske efter både öring och röding. Telefonnummer till uthyraren är: 0647 160 50


Forsränning

Nybörjare eller rutinerad spelar ingen roll! Fantastiskt och måste provas. För mer info och bokning ring JoPe 0647-314 65.


Bärplockning

I augusti och september kan du hitta både lingon, blåbär och ”Fjällguld” hjortron. Håll utkik efter växt, bär och svampkurser på STF Storliens Fjällgård 0647-70058 www.storliensfjallgard.se


Svampplockning

Mitten av augusti till in i september veckorna 34-38 kan det finnas gott om svamp. Håll utkik efter växt, bär och svampkurser på STF Storliens Fjällgård 0647-70058 www.storliensfjallgard.se


Golf

Långgolf spelas på Åre Golfklubb eller golfbanan i Stjördal, Norge.


Yoga

Se våra yoga-paket sommar som vinter på STF Storloiens Fjällgård www.storliensfjallgard.se


Vinter


Utförsåkning

Storlien Alpin, ett av Sveriges "äldsta" och anrikaste skidsystem har 23 nedfarter, 9 liftar samt 17 km preparerade längdspår varav 4,5 km med elljusspår. Skidsystemet är PERFEKT för barnfamiljen och upp till den goda skidåkaren. De något korta backarna som Storlien har, i jämförelse med närliggande anläggningar, kompenseras med en av Sveriges "topp 5 Dream Parks", d.v.s. en hel nedfart med iordningställda hopp och "rails" som kan få även den duktigaste skidåkare att dra efter andan. Offpistskidåkningen är, efter ett snöfall, mycket bra, speciellt i de västra delarna av systemet.


Längdskidåkning

Storliens Fjällgård dras det klassiska spår under säsong se på Langdsparet.se, skidsparet.se eller på Facebook "STF Storliens Fjällgård"


I Storlien finns 17 km preparerade längdspår i böljande fjällterräng. Chansen att se kritvita dalripor eller kanske en liten smygande rödräv är stor.

Elljusslingan är 4,5 km lång och utgår från spårcentralen tillsammans med alla andra spår som ligger ovanför västra flygeln på Högfjällshotellet. Det finns alltså ett 4.5 km spår, ett mil spår och ett spår som är 2.5 km långt där.

Vid Slalomliften i andra änden av byn finns ett kortspår till. Detta kallas för "Fjäll-Lienspåret" och är ca. 1.5 km långt. Spåren är inte avgiftsbelagda och dom prepareras vid behov med pistmaskin. Vid dåligt väder dras dom 2 ggr. om dagen, morgon och kväll.

Info om längdspåren får ni av liftpersonalen på telnr: 0647-70101.


Skoteruthyrning

Superpris Bensin 0647-700 54


Skoterturer

Fina pistade skoterleder direkt från våra stugor. Ledkort och kartor säljs på Storliens Fjällgård, skoterlederna syns på Väseks websida www.vasek.se


Skidskola

Skidskola finns att boka i Sportaffären vid Slalomliften www.storlienssportcenter.se.


Skiduthyrning

Längd, tur och alpinutrustning finns att hyra på Sportcenter vid Slalomliften www.storlienssportcenter.se.

Telfonnr: 0647-70444.

Utflykter


Utflyktsmål

Under sommar som vinter-halvåret finns det massor av saker ett utforska i och runt Storlien och Storlienfjällen.

I varje vattendrag finns det antingen pigga öringar eller bäck-rödingar som du kan prova att fånga.

Fjället är alldeles utanför stugknuten och du behöver inte gå många minuter för att finna dig vara alldeles själv mitt på kala fjället.


Blomsterstigen är en berömd gammal stig som grundades 1890 av Doktor Ernst Westerlund som en "kurstig" för hans patienter. Dr Westerlund trodde på bra kost, frisk luft och motion. Han hade läst att på ca 650 m höjd finns den ultimata luften för välbefinnande luftmässigt och Storlien befinner sig däromkring i höjd. Han tog hit patienter, "luftgäster" som de kallades av ortsbefolkningen, och ordinerade dem bra mat frisk luft och olika sträckor motion utmed stigen. Bänkar donerades, fick olika namn och placerades utmed stigen så Doktor Westerlund kunde ordinera "idag ska fru Andersson gå till Myggornas Bänk", sen sägs det att Westerlund smög omkring i buskarna vid stigen och såg till att patienterna följde doktorns ordination. När patienterna mådde bättre och gick med lätthet runt stigen fick de en tyngd i form av en sten att ta med på promenaden. På så sätt byggdes de 2 vindskydden "Ernst Kumlet" och "Vindarnas Tempel". Vindarnas Tempel ligger på toppen av Skurdalsberget och har en fantastisk utsikt över hela Norska fjällvärlden, Åreskutan, Sylarna, Blåhammarn, Helags och Storkluken. Ett riktigt "Halleluja moment" att vara där en solig dag. Är du intresserad av blommer gör Blomsterstigen skäl för sitt namn. I Storliens kalkrika jord växer det fullt av orkideér och andra vackra och ovanliga blommor. Fågellivet är rikt och ibland är det gott om renar som betar på fjället.


Ni kan gå eller gå på skidor till Stenen i Grönan Dal, en mystisk sten från tider när pilgrimer gick via Skurdalsporten till Trondheim.


Besöka minnesstenen efter 1:e Hovmarskalk Printzskiölds söner, som båda omkom under en krokig fjällbjörk i rykande snöstorm nyårskvällen 1908/09 på väg till dans på Storliens Högfjällshotell. Minnesstenen är rest ca 2.5 km norr om Storlien.


Ni kan besöka Handöl, Handölforsen, Karolinergraven och det vackra Lappkapellet och sedan ta en fika och titta in på Karolinermuséet på Hanriis Hus.


Från Handöl tar man sig sedan vidare till Storulvåns Fjällstation, där Sveriges största ledsystem utgår ifrån, till bl.a. Blåhammaren och Sylarna.


"Kiss a moose" Älgfarm på Millestgården utanför Duved ca 5 mil från Storlien.


Njarka Sameby har dagliga guidningar sommartid.


Är ni historieintresserade så ta er ca: 6 mil ner i Norge till Hegra fästning, och titta och lyssna på guider om det sista fästet i Norge som höll Tyskarna stången under II- världskriget.


Det är ca: 4 km till det sägenomspunna vattenfallet Brudslöjan. Under några år i början av 1940-talet hjälpte svenska bönder och andra frivilliga, norska flyktingar att undkomma Hitler-Tysklands soldater genom en passage invid vattenfallet...spännande.


Har ni bil kan man åka till Millesgården och ”kyssa en älg”. Åka och se och höra Tännforsens fantastiska dån.


Dagturer till Trondheim med bil eller tåg. En stad som är 1000 år gammal och erbjuder många vackra byggnader och upplevelser.


Åre Kabinbana tar dig nära toppen av Åreskutan där utsikten är enastående. I Åre kan man skärmflyga, cykla downhill, bada isbastu, bada i vattenland, bowla och mycket mycket mer.